SO  29. září 2001


Police - Trutnov - Jánské Lázně - hřiště - Václavák - Kolínská bouda - Vlašské Boudy - Horní Maršov - Rýchorská bouda - Žacléř - Bernartice - Janský vrch (697 m m.n.)- Petříkovice - býv. důl Celestýn - Radvanice - Janovice - Skály - Teplice - Lachov - Police (123 km)

Další akce dvojky Pepa H. a Mates měla opět originální cíl: Z Černé Hory do Police bez asfaltu (pokud možno).

Sraz jsme měli v 8:30 v Trutnově. Pokračovali jsme do Jánek, kde se konal právě další ročník Krkonošské 70 na kole. Plus mínus jsme se drželi ženské a veteránské tratě, vydatně povzbuzovali kamarády a kochali se pohledem na drsné bajkerky. Jedněm jsme dokonce pomohli spravit kolo. Kousek za Valšovkami jsme se odklonili od tratě a suprovým sjezdem (široká cesta, šotolina, úzká cestička, kořeny, kameny, bahýnko a nakonec dvě louky a schody) sešustili do Maršova. (Já jsem si teda na zmiňovaných kořenech dal pěkně na tlamu a na nohu a na záda. Zatim největší držka v životě.) Z Maršova pak vede značka na Rýchory. Je tady teda až nahoru zákaz vjezdu kol, tak pozor. Možná je opravdu lepší to tlačit. Na Rýchorách jsme si dopřáli vytouženýho krakonoše a už to valili zas dolů do Žaclíku. Taky doporučujem - klasická široká cesta, ale se spoustou žlábků a stroužek, skákáníčko, potom les...  a Žacléř. Odtud do Bernartic je to zase z kopce. Louky, bahýnko, pastviny a lejna.

Z Bernartic na Janský vrch je to pořádný dokopec, ale panoramata a jízda po cestičce na skalní hraně stojí za to. Do Petříkovic se pak dá mezi hraničními kameny schrastit jedině po zadku. S bilancí 2 a 1 pád při zoufalých pokusech o úspěšný sjezd jsme jistě nebyli vyjímkou (kdysi jsme s Hanesem tento kopec pokořili mírným odkloněním trasy na polskou stranu, tam je zalesněná stráň výrazně milosrdnější). Další cesta vedla na odbočku doprava, kousek za železničním přejezdem mezi Petříkovicemi a Chvalčí. Široká bahnitá cesta, místy s makadamem nás kolem bývalého dolu Celestýn dovedla na asfaltku mezi Slavětínem a Radvanicemi. Z Radvanic jsme měli namířeno přes kopec do Janovic a pak po zelený nahoru a na Bišík. Bohužel, připozdilo se, setmělo a my museli původně plánovanou trasu do Javoru, Dědova, kolem Ostaše a do Police změnit na zrychlený přesun přes Teplice a Lachov. Naši jedinou červenou blikačku jsme museli co chvíli ukazovat dopředu, aby nás snad něco nepřejelo. Byla už tma jak v pytl. A nakonec jsme po chvíli osmé hodině večerní šťastně dorazili domů.

mates                            


<<   zpět - nedělní vyjížďky